Budapest-Bamako 2013

Ez európai szakaszok után megérkezett a Budapest-Bamakó mezőnye Afrikába. A helyi származású hazai celeb az első akadályon elbukott. Helyszíni tudósítás.

 

Elindult a Budapest-Bamako, a versenyzők már Afrikában járnak. Mező János
idén nem indult, de Tempfi „Tlac” László az assistance autóból tudósít minket
a Fapados Dakarnak is nevezett kalandtúráról.

Kemény etapokon van túl a mezőny. Hosszú és fárasztó európai szakaszok után jól jött egy kis szusszanás az Atlasz déli oldalán elterülő kisvárosban, Tinerhírben. Ám utána a Jebel Sharro hegyláncon vágott át a mezőny . Mint várható is volt, ezen az etapon több autó is technikai gondokkal küzdött. Csányi csapatot váltóhiba hátráltatja, a mentősöknek kormánymű gondja akadt. Rajtuk kívül több csapat is látogatást tett a Zagorai szervizekben kisebb-nagyobb technikai problémákkal.

Túrák Budapest-Bamakó 2013
Bamakós motorok - hopp, egy Transalp a sor végén

Nem úgy a motorosok. Például a verseny kategóriában induló Janonak egy kisebb eldőléstől eltekintve semmilyen problémája sincs. A Bamakó eddigi részét élete legjobb kalandjának írja le annak ellenére, hogy Bamakós veterán és nem utolsó sorban többszörös autós győztes.

Túrák Budapest-Bamakó 2013
A Tinerhír-Zagora szakasz

A túra kategóriában Marton Andris vezényletével induló motorosok saját maguk által összeállított etapokat teljesítenek. Számukra az önfeledt motorozás a cél, amit maradéktalanul véghez is tudnak vinni. Azon kívül, hogy áttételezési és fúvóka probléma miatt az egyik Suzuki DR-Z túlfogyasztással küzd, nincs más gondjuk.

Túrák Budapest-Bamakó 2013
Marton Andris (középen) és a motorosok (jobbra Sulyok István)

Ma Zagora-Icht távolságot kell legyűrni, ami túrában kicsit több mint 400 kilométer, a versenyzőknek legalább kétszázzal több.

Túrák Budapest-Bamakó 2013
Másnapra napra várható: Zagora-Icht

2013. január 30. Zagora – Icht
A túra kategóriának 404 km, a versenyzőknek 604 km

Reggeli eligazításon kisebb vita támadt a versenyzőket akadályozó túrázok miatt, ezért a tegnapi napon elért eredmények nem véglegesek. A Zagorai szervizek hajnalig üzemeltek, aminek köszönhetően mindenkinek orvosolták a felmerülő problémáját. Utolsóként Csányiék hagyták el a szerelőaknát hajnali háromkor. A megvásárolt és beszerelt váltójuk enyhén szólva nem kompatibilis az autóval. Helyi „Gordito” mesterember Afrikai rutinműtétet hajtott végre a karosszérián, amivel orvosolta a felhelyezési akadályt. Jelentem: a beteg járóképes, az idegen szerv megfelelően működik!
Túrák Budapest-Bamakó 2013
Nem egy klasszikus német márkaszerviz

A rajtot követően a mezőny a méltán híres timbuktui karavánutat jelző táblánál hagyta el a várost. Tizenöt kilométeren keresztül jó minőségű aszfaltút vezet ki a városból a kősivatagon át, Foum Z’Guid irányába. Majd egy huppanót követően jó minőségű hengerelt földút megy tovább. Ez egy csalóka útszakasz, mert széles az út és nem ráz. Mintha egyenesen száguldásra tervezték volna. Viszont a földből megannyi éles pengeként kiálló szikla borotvaként szeli ketté a gumit. Több autó is vágásos sérüléseket szerzett , ezért előkerültek a pótkerekek . Így járt Gyurkó Doki „M1” Mercedese is.

Túrák Budapest-Bamakó 2013
A motoros assistance csapat

Tata után a versenymezőny rátért a Tafraute felé vezető pisztre (földút a sivatagban). Látványos és gyors szakaszok követték egymást. Marton Andris motoros csapata saját track alapján rövidítették a távot – ez persze nem azt jelenti, hogy könnyítették is. Útvonaluk folyómedreket és kanyonokat keresztezett, ami nem kis kihívás elé állította őket. Estére egyöntetű véleményként nagyon fárasztónak és csodálatosnak írták le az etapot. Nem utolsó sorban hiányolják Mező Janit. „Sajnálhatod , hogy nem vagy itt!” – üzenik neki.

Túrák Budapest-Bamakó 2013
Utcakép

Versenyben induló Turjáni János (Jano) a nap első felét tisztességgel lenyomta 250kg-ra pakolt Triump Tigerével . Délutáni etapot úgy ítélte meg, hogy csak éjszakába nyúlóan tudná teljesíteni ezért nagyon taktikus módon, rövidített útvonalon érkezett a táborba. Európai sérülése, amikor lábára dőlt a motor, sokkal súlyosabbnak tűnik, mint amit elsőre gondolta. Valószínűsíthetően részleges szalagszakadás. Holnapi etapot könnyített verzióban tervezi megtenni.

 

Holnap Icht-Smara 530km kemény terep a sivatagban .

 

Forró drót : Friss hír még meleg !

Éjszaka beérkezett az eddig még nem látott 3 túrában induló motoros . Hosszú kompút miatt inkább rövidítettek és itt csatlakoztak a mezőnyhöz . Köszönik jól vannak , minden OK .

 

2013. január 31. Icht-Smara  530km

Mai beszámolót egy oldtimer bulvár hírrel kezdeném: egyik, konkrétan meg nem nevezett csapat Zagorai átmulatott éjszkája ugyan jóra sikerült, de a reggeli ébredés annál fájdalmasabbra : útleveleik, pénzük és némi apróság bánta a történteket. További sorsukról nincs információ.

Túrák Budapest-Bamakó 2013

A többiek számára a mai nap fájdalmasan korai, fél hatos eligazítással kezdődött. Ennél már csak az éjszakai hideg volt rosszabb. Reggelre elkészült Jano motorja is. Éjszaka szűrőcseréért üvöltött a Triumph Tiger. Először még a típusa jellemző szoftverproblémában láttuk a le-leálló motor által generált hiba forrását , de a későbbi vizsgálat az erősen szennyezett légszűrőre terelte a gyanút, ami be is igazolódott. Marton Andrisék reggeli készülődésekor semmilyen technikai probléma nem lépett fel, csak csomag elhelyezési kérdéseket kellett megoldani. Bamakós mezőnytől eltérő extra hosszú trackjük (370 km piszt 100 km aszfalt tankolás nélkül) plusz üzemanyag igényét kellett megoldani.

Túrák Budapest-Bamakó 2013

Smara városát verseny kategória északról, Andrisék keletről támadták. Motorosaink olyan korán érkeztek a táborba, hogy inkább a 180 kilométerre lévő Laayoune városába képzelték el az éjszakájukat. Előrelátásukat a holnapi nap fogja igazolni, mert az extra hosszú 762 kilométeres Maratoni szakasz távolságát nagyságrendekkel fogja csökkenteni. Jano, mivel versenyben nyomja, ezért kénytelen volt a táborba maradni, hogy reggeli startnál megkapja a verseny itinerét. Laayounet ő sem tudja elkerülni , mert a nullárara kopott gumiját egy frissre szeretné cserélni, és jelenleg 800 kilométeres körzetben ez az egy épkézláb város.

Túrák Budapest-Bamakó 2013

Kopás mértékét mi sem mutatja jobban, hogy a városba vezető utat a tankon ülve tervezi megtenni a hátsó kerék terhelésének csökkentése érdekében. Fájos lába ellenére szorgosan gyűjtögette a pontokat ma is, aminek eredménye az előkelő összetett 15. és a motoros 1. hely. A Hondás különítményről nincs friss információ.

Túrák Budapest-Bamakó 2013

Az assistance autó legénysége se unatkozott. Mai etapunkon egy szerencsétlen kígyó keresztezte utunkat, amiből ő jött ki vesztesként. Autónk majd három tonnáját nem bírta vézna teste. Béke poraira!
Végére még egy bulvár hír: Bamako idei celebje, a genovai kompról vízumhiány miatt kiebrudalt „előadóművész” előre láthatólag egy országgal később csatlakozik a mezőnyhöz. (gondolom nem minden olvasónk naprakész a bulvársajtóból: Fekete Pákó nekivágott volna a Bamakónak, de már a kompnál elbukott - szerk.)

Túrák Budapest-Bamakó 2013

Laayoune városától távolodva egyre elhagyatottabb vidék felé veszi útját a Bamako mezőnye – várhatóan az információáramlás mértékegysége a nulla közelében fog mozogni . Elnézéseteket előre is köszönöm . Ha máshonnan nem is, de Szenegálból már biztosan zúdítom újra a híreket.

2013 január 1 Smara-Dakhla 762km

Biztonsági okokból a verseny rendezői a mai etapot lerövidítik . Csak érintőpontokat kellett teljesíteni a versenyzőknek . Jano Laayonei gumiszerelése füstbe ment terv , inkább még egy etapot kicsavar a megviselt gumiból . Erdős Tamás DRZ-je , már tegnap este elkezdett rakoncátlankodni . MUZ problémák léptek fel . Ütött a hátsó kerék . Boujdour elött büdös gumiszag csíkot húzott maga után , így a városban megérett a kerékcsere . Egyik helyi „michelin”= gumiszervíz előtt , került sor a műtétre . Helyieket régi rossz tapasztalatokból okulva kihagytuk a projektből . Külsőt leszedve összeolvadt gumicafatok kerültek elő . Kapott egy belsőt a kerék . Csere után a srácok Boujdour alatt rátértek egy ritkán járt pisztre , de navigációs problémák miatt inkább visszajöttek az aszfaltra . Így felszabadult idő miatt dobták az esti fürdőzős szállást a Dakhlai lagunában és tovább motoroztak a határ felé . Utolsó benzinkúton lévő hotelben szálltak meg . Motoros assistencia legénysége lecsorgott a határig és az aszfaltra feldobott sátrakban éjszakáztak .

Jano a hivatalos szálláson maradt .

Hondások végképp elvesztek a szemünk elől . Apró hírek vannak róluk . Fáradság miatt inkább Dakhlában aludtak . Egyik motornak olajfogyasztási problémái vannak és állítólag nem kapnak hozzá olajat . Tehát komoly gond nincs velük .

2012 január 2 Dakhla – Boulanoar 500km

Személyes élménnyel had kezdjem . 42ik születésnapomat a Marokkó-Mauritán határon töltöttem . Isten éltessen engem !

De ne rohanjunk ennyire előre , csak szép sorjában . Reggel a határon érte az assistance legénységét .  Unalmas semmittevést az óra nézegetésével töltjük . Andrisék 9kor hívnak , hogy indulnak a 60km-re lévő szállásról . 10ig a határ nyitásáig ideérnek . 30 perc múlva megint , hogy a Sulyok István DRZ-jén kapitulált a MUZ és rögön a külsőt is romlásba taszította . Még szerencse , hogy pont az a kerék van bekészítve a kocsiba , így nem kell a trélerről való lekötözéssel bajlódni . Fordulás a határon és robogunk a srácok felé . Pikk-pakk kerékcsere és 10kor már a határon vagyunk  . Másik assistance autó foglalja a helyet , így egy percet se veszitünk . Útlevél ellenőrzésnél hosszú sor . Ezt nem szeretnénk kivárni , így megvesztegethető ember után nézek . Mivel csodák csodájára ilyet nem találok , így letámadok egy vámost aki tovább irányít egy emberhez , az átad egy másiknak , aki elveszi az útlevelet , átmegyünk a határ belépő oldalára , ott bekopog egy kilincs nélküli ajtón , amit kinyitnak , beköszön , útlevél elvesz , ajtó becsuk , 3 perc , és voala kész is az útlevél . Csak az épület túloldalán lévő 30 másik ember 6 cseh motorossal az élükön néznek rossz szemel . Hát igen , itt mindenki a saját harcát vívja .

Mauritán oldalon egy darabig pörögnek az események . 5 oldalban se tudnám leírni , ezért csak a végkifejletet osztom meg veletek . Bamakosok nem mehetnek tovább , biztonsági okokból kifolyólag összevárják a mezőnyt és együtt , felvezető autóval visznek a táborig . Ez csak azért vicces , mert közben a francia és egyéb náció kisnyugdíjas világjárói vígan hatolnak be az országba minden fajta katona védelem nélkül . Így oda a betervezett esti szerviznek . Két óra tanácstalanság és 35fokos napon sülés után felhívom a Villámot ( Szabó Gál András=főszervező) , hogy ez így nem lesz jó . Pár telefon után már megy is a tábor felé az első csapat .

Hatalmas buli kerekedik a táborban pillanatok alatt , így nagyon nehéz a fiukat rávenni egy kis karbantartásra . Jano a végsőkig kitart , pedig a gumija már csak pályázásra való , mert már szinte nincs is rajta bütyök . Csapat hathatós segítségével napnyugtáig az ő problémája is rendeződik .

Hondásokat a föld nyelte el . Nincs semmi hír !

2013-02-03 Boulanoar – Chinguetti 560km

Jano dobja a mai versenyt . Monster motorja erre az etapra alkalmatlan , inkább Nouakchottban piheni ki az elmúlt napok fáradalmait . Rá is fér , hiszen gondból volt neki bőven . Eredeti assistance autója már európában feladta a harcot . Több helyre szétosztott motyója meg hol beérkezik a táborba , hol meg nem . Így mindig hiányzik valami a leltárból .

Marton Andris kontingense meg pont a mai napra készült egész úton . Ugyan a kora reggeli 6 órás rajtot nem tudjuk megejteni a sötétség miatt , de 7re már startra kész a banda . Csak a napfelkeltét várjuk .Hogy a lemaradást behozzuk egy kerülőt , jó húsz kilométert lecsípünk az útból . Andrisék elhúznak a piszten , hogy majd 150kilométer múlva találkozzunk egy sivatag közepén lévő kisvárosban a tartalék üzemanyag vételezése okából . Azt tudni kell , hogy gázolajhoz rengeteg , sokszor teljesen agyament helyen is hozzá lehet jutni . Viszont benzinhez rettentő nehéz . Ha lehet is kapni , annyira borsos összeg , hogy a delikvensnek kihullik a haja . Csúcs az egyik Bamakon a Hummeres csapat 10eu/liter .

Esti táborba , a Muzulmán világ 7ik legtiszteltebb városába Chinguettibe napnyugtára ér be a motoros csapat . Assistance rá 1,5 órára . Fiúk rettentően élvezték a mai apró dűnéket , homokátfúvásokat és a kiszáradt tavakban való száguldást . Sulyok István túlfogyasztásos DRZ-je okozott egy kis riadalmat a többletfogyasztás miatt , de végül Atar városában gond nélkül tudtak tankolni .

Holnap egy a versenyzőknél rövidebb etapon fogunk eljutni a célba . Ez nem jelenti azt , hogy könnyebb lesz , csak rövidebb .

2013-02-04 Chinguetti – Tidjikja 460km

Reggeli eligazítás 5,30kor , Rajt 6,00h . Mai etap indokolja is a kora startot . Rettentő nehéz szakasz várható . Több Dakaros roncs jelzi a piszt mellett , hogy ez nem gyerekjáték . Itt felnőtt emberek szoktak sírni és ez ma se lesz másként . Motorral napkelte előtt lehetetlenség elindulni , így nincs „B” verzió , meg kell várni a napot . Erdős motorján már napok óta rendetlenkedik a O (null) szériás csoda akksi . Most is csoda kellene , hogy indítson. Csak bikázva indul . Miután startra kész a csapat , elindulunk a városban kezdődő folyóban lévő piszten . Két perc után mindjárt belefutunk 2 elakadt L200ba . Pár perc segítség és már rongyolunk is tovább . Hamar elveszítjük a nyomot és kénytelenek vagyunk toronyirányt menni . Padló gázon 25km/h az átlagunk egész délelőtt. Durva kövön szemmel láthatólag fogy a gumi. Napközben szórakozásként elkapunk egy jó megtermett gyíkot és azzal fotózkodunk. Délután elérjük a homokos részt . 4 sávos döngölt piszten olyan mély , hogy majdnem elakadunk. Dűne , dűne után és még azután is. Persze mondanom se kell , hogy azután is dűne . Dűne , dűne , dűne , dűne. Estére már elég fáradt a csapat amikor találkozunk két cseh LandCruiseressel csapattal. Egy darabig a nyomukban haladunk , de amikor azt látjuk , hogy a nagyobb dűnék felé veszik az irányt , mi inkább „B” verzió után nézünk és kikerüljük ezt a részt . Megkerülve a dombokat csodálatos kilátás tárul a szemünk elé egy hegy tetejéről . Amerre ellát a szem csak dűnét látunk , majd 150 méteres magasságból. Természetes , hogy a labirintusba egy hegynek támaszkodó dűnén kell leereszkedni . Izzasztó feladatot teljesítjük , de addigra ránk esteledik. Tájékozódásunk erősen leromlik és ez okozza vesztünket is. Bátran belevágunk egy hegy megmászásába amiről bebizonyosodik , hogy túl kemény falat. Másfél óra ásás is bizonyítja , hogy a homok komolyan fogja a hasig leült autót. Feladat teljesítése után szabadságunknak örülve a hosszabb, de biztosabb útvonal felé vesszük az irányt. Ennek az útnak a keménységét is jelzi , hogy padló gázon harmadikba 2,5 óra alatt tesszük meg a 90 kilométeres utat. Tidjikjai kempingben kevés a csapat. Versenyzők közül csak a Csányi és még egy csapata ér be időre a célba. 23 elindult versenyzőből 6 , azaz hat csapat érkezett be estig .

Reggeli forró drót 2013-02-05 : Több csapat is bent rekedt a sivatagban . Pontos hírek még nincsenek . Egy csapatnak biztosan kitörött a kereke , egynek a kormányösszekötője tört el . Egy Porsche Chayanne meg valószínűleg örökre a sivatag rabja marad .

Andrisék navigációs okokból feladták ezt az etapot és lementek a fővárosba, Nouakchottba betonon . Jano reggeli kávéját issza és állítólag a Hondások is a túrás táborban éjszakáztak. 

2013-02-05 Tidjikja-Podor  ( Mauritán – Szenegál határátkeléssel ) 560km

Reggelig nem érkezett több autó a táborba . Szervezés alatt a sivatagban rekedt autók alkatrész biztosítása és kimentése . Reggeli eligazítás elött rajtolnk . Tegnapi agymenést nem sikerült kiheverni , de menni kell a Rossoba , hogy a Szenegál folyón átkompozva Szenegálba érkezzünk . Utazós berkekben köztudott , hogy a Rossoi határátkelés a világ egyik legmocskosabb túlélő túrája . Afrikához edzett lelkemnek ez csak egy újabb kihívás . Mivel a Mau oldalon nagyságrendekkel olcsóbb a Diesel , így érdemes ott feltölteni a készletet . Viszont , ha az embernek a 390es Euró/Ougouya árfolyam helyett egy 300ast tolnak az arcába , úgy már nem biztos , hogy olyan szép a menyecske fekvése . Kisebb közelharc a pénzváltókkal és 380as szorzóval kalkulálhatok . Mire a teljesen külön menedzselt Bamakos sor végére érünk a motorosok már a túlparton vannak . Könnyű nekik , mindenki előre engedi őket . Laza 4 órás várakozás , majd közelharc árán jutunk fel a kompra . 10perc hajókázás és már is a Szenegáli káoszba csöppenünk . Itt azt hiszem egy kicsit alul fogalmazok , de nem jut eszembe a káosz x 100ra semmilyen ide illő szinonima. Emberek rohangálnak , üvöltenek , integetnek , fütyülnek , pénzt kérnek.

További utunk miatt (Guinea Conakry, Sierra Leone ), rendelkezem az autóhoz szükséges Carnet dePassages en Douane nevezetű autóra vonatkozó okmánnyal, így a vámügyintézés 10percre korlátozódott. Nem úgy a Mező Jani tréleren szállított motorja, ami több másik autóval egyetembe nem szerepelt a vámosok listáján, Így az assistance második vonala éjfélkor hagyta el a vámudvart.

Szavannán lévő táborba éjszaka 11kor érkeztünk, a motorosok már aludtak. Hondásokról természetesen semmi hír. Jano menetrendszerűen probléma mentesen a táborban. Mauritán sivatagban ragadtak mentése folyamatban.

2013-02-06 Podor – Fete Fouru 350km 200km Tambakunda

Reggel kisebb megbeszéléssel indul a motorosokkal. Mauritán hiányos kommunikáció miatt tisztázni kell pár félreértést. Természetesen elfogadom az indokaikat, amivel azért nem feltétlen értek egyet. Motoros srácaink gyorsan összeszedik magukat és már indulnak is toronyirányt az esti táborba a szavannán át. Mi inkább az egyszerűbb utat választjuk, az első 300kilométert aszfalton tesszük meg.Délután három előtt találkozunk Gyurkó Dokival az esti táborban akinek apróbb motorvezérlési problémája, ami a továbbhaladását nem gátolja. Csapatunk tartja magát a reggel megbeszéltekhez,így elindulunk a légvonalban 200kilométerre lévő Tambakundába, hogy ott pihenjük ki az elmúlt napokat. Zegzugos, fákkal teletűzdelt úton lassan haladunk. Útba eső falúknál minden esetben komoly navigációs kihívás megtalálni a tovább vezető utat. Van úgy hogy jobbra forduláshoz balra meg kell kerülni az egész falút. Más esetben meg az egyenesen továbbhaladáshoz jobbra kell elhagyni a települést és később fordul be az út jó irányba. Egyik rossz választásnál a hihetetlenül sűrű rekettyésben kötünk ki, ami 3 darab szúrólámpába kerül. Ennyit szakítanak le a fák a kocsiról. Lassan ránk esteledik. Navigációs nehézségek sokasodnak. Inkább a falúkban érdeklődünk. Minden esetben nagyon segítőkészek a helyiek. Öregek, fiatalok, gyerekek jönnek oda hozzánk. Útbaigazítani, kezet fogni vagy egyszerűen kíváncsiskodni.

Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt. Tambakundába beért egy csomó csapat. Összes szoba foglalt, így kénytelenek vagyunk az egyik szálloda parkolójában sátrazni többedmagunkkal.

Gyurkó dokit elöbb hívtam. Motoros srácaim a táborban, minden rendben velük. Jano kávézik. Hondások sehol.

2013-02-07 Fete Fouru – Kedougou 398km nekünk Tambakunda 0km

Érdekes eseménnyel indul a nap. Reggeli ejtőzés után átjöttünk egy jobb szállásra. Hondás csapat itt van már pár napja. Semmi problémájuk nincs, nem is volt és remélhetőleg sose lesz. Mindenki jól van és vidám. Épp most indulnak egy 60kilométeres körre a szavannán.

Napot autó karbantartással, tankolással, motortér mosással,kis szervizzel mulatom. Béla barátom az assistance 2 ből beteges szerelési mániáját elégíti ki. Minden útjába kerülő autót megszerel a gazdáik legnagyobb örömére. Tankolás közben jön a telefon Andristól, hogy beérkezett a szállásra. Két perc múlva feltűnik Erdős Tamás a Suzuki jával nyakig porosan. Épp hogy útbaigazítom és elmegy, jön Sulyok is. Első felindulásból még tovább motoroznának az esti tábor felé ami nekik egy több száz kilométeres zsákutca. Mivel a nemzeti parkon motorral nem lehet átmenni, így ez egy nem túl jó ötlet. Ezt ők is belátják és inkább szervízeléssel, pihenéssel töltik a délutánt. Városba belefutok Janoba is aki nagybevásárlását végzi. Célja a Niokolo Koba nemzeti park szélén az egyik tábor. Holnap Bissaui határátlépés.

Állítólag Bissauba karnevál van egy hétig. Semmilyen autó nem közlekedhet. Hatalmas káosz várható.

Friss hír: 17es TeamMalta csapat Mitsubishi L200 felborult. Egy kéztörés az eredmény.

Kicsivel késöbb

Fekszem a Sierra Leonei fehér homokos tengerparton, és azon gondolkodom, hogy le kellene zárni a Bamakós sztorit. Majd egy hete vége a futamnak, de ne volt energiám írni róla. Még sok időbe telik, hogy kiheverjem a Chinguetti-Tidjikja szakasz és a befutó megpróbáltatásait.
Vegyük sorjában. Nem csak nekem, de a motorosoknak se volt kedve az utolsó előtti táborba tölteni az estét. Korán érkeztünk a szavannán lévő faluba, ahol a helyiek rögtön letámadták az első pár kocsit. Természetesen ezt szokás szerinti meggondolatlan ajándékosztás előzte meg. Ez a falu szöges ellentéte volt a tavalyi Sinchen Bochei fogadtatásnak. Ott nagy ünnepély volt a jövetelünk, itt rossz arcok voltak a falusiak. Kellemetlen érzésünk támadt, így inkább továbbálltunk. Főváros határában ért bennünket a meglepetés, hogy a mezőny korán érkező részét nem engedik be a Bissauba. Nem volt mit tenni a határposzttól 100 méterre lévő kúton letámasztottuk a kocsit és betaxiztunk a szállásra. Érdekes hírek jöttek innen-onnan. Többek szerint a fesztivál miatt nem lehet bejönni, mások egyéb rémhírekkel hakniztak. Andrisék össze-vissza hazudoztak a poszton, így végül elengedték őket és beérkeztek az Azalay hotelbe.

 

A motorosok

 

Másnap reggel mindenki kitaxizott a kocsijához a meghirdetett 10 órára. Kormány hivatalnokai elkezdték az autók papírjainak a begyűjtését. Volt, aki odaadta volt, aki nem. Mivel nekünk további útitervünk volt, úgy határoztam, hogy a biztonság kedvéért az autó kint aludjon a jól megszokott helyén, a benzinkúton. Délben elindult a mezőny a városon át. Egy kamion ment előttünk, amin szólt a zene és táncoltak rajta az emberek. Város egyik mellékterén egy célkapun futott át a mezőny, ami áram hiányában a mezőny felénél leeresztett. Bamakóra minden évben jellemző káosz itt kezdett kibontakozni. Befutó után lezárták a várost, így nem lehetett közlekedni. Volt, aki megpróbálta. Pár pofon és öt órás megbilincselés volt a jutalom. Városban elkapott Bamakós autókat a reptér mellé egy katonai támaszpontra vitték. Ennél a pontnál töröltük a további Bissaui programunkat és elhagytuk a várost. Andrisék motorjait majd pár hét múlva Banjulba (Gambia) fogjuk összeszedni, a háromhetes Guinea Conakry, Sierra Leone, Szenegál, Gambiai túránk végén. De ez már egy másik történet.

 

Összedőlt a kapu

Összedőlt a kapu

 

Szerencsére a homokdune.hu csapata jól érezte magát és az eltervezett programok nagy részét meg tudtuk valósítani. Sokadik Bamakóval a hátam mögött kijelenthetem, hogy a Bamakó törést szenvedett. Minden évben volt dráma és izgalom, de ez már egy kicsit sok volt a végén. Kíváncsi vagyok a jövő év hogy fog alakulni!

Irta , rendezte és fényképezte : Tempfli „TLac” Laci www.homokdune.hu motoros assistance

Innen azaz Sierra Leonei túráról Mező Jani veszi át a szót

hát erre várni kell , nem tudom bemásolni , sorry!

Egyenlőre csak képek

Mező János és Sierra Leone galéria 29. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 32. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 27. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 24. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 23. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 21. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 20. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 19. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 17. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 16. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 12. kép

Mező János és Sierra Leone galéria 10. kép