Budapest - Bamako B2011

Előjáték / Felkészülés

1.rész

Gőzerővel készül az Aloha Informatika Bamakós autója, egy 1993 Opel Monterey 2,8 TD . Nap 25 órájából 32 –őt ezzel foglalkozik a csapat oszlopos tagja Tempfli László. Tőle kérdeztünk pár sületlenséget.

 Miért kellett nullára borítanod ezt a szép autót?

Alapjában véve az Afrikába készülő autóknak nem szépnek kell lenni hanem megbízhatónak. Fontos, hogy a motor, váltó, futóművek, elektronika rendben legyenek. Utána jön csak sorrendben a szépség.

 Akkor a motor miért van benne? Azt nem nézed át?

Azon már túlvagyok, már csak apró beállítások vannak hátra. Sőt már az önindító és a generátor is fel lett újítva. De mivel találtam egy viszonylag olcsó céget, így inkább rendeltem egy új generátort, önindítót és még egy kuplung szettet is. Azért az új az igazi.

 Futóművel mit csinálsz?

Féktárcsákat, fékdobokat felszabályoztatom. Kap új betéteket, csapágyakat lezsírozom, fékbowdeneket kicserélem. Cserélem az összes kopó alkatrészt. Irányító gömbfejeket, talpasokat, szilenteket. Hátra kap egy sper differenciálművet ami már kész is van. Hogy áldozzunk a szépség oltárán, ha már amúgy is ki van szedve így az egész cuccost homokszóratom és porfestetem valami igazán vad színre.

 Mi az a sper diferenciálmű és mi az a porfestés?

Szakmai dolgokba ne nagyon menjünk bele. Röviden a sper differenciálmű lényege, hogy a hátsó kerekek jobban tapadnak kritikus helyzetekben. Porfestésnél meg a festékanyag poralakú és elektrosztatikusan viszik fel a munkadarabra amire kemencében 200 fokon ráégetik. Amúgy a felnik is porfestve lettek, ami a képen is látszik elég vadító ebben a színben.

 Elég kényelmes lesz ez az autó?

Reméljük igen. Csapat meghatározó tagja Dr Varga Péter, aki 2 méteres magassággal dicsekedhet. Viccesen azt is mondhatnám, hogy hozzá igazítjuk a kabátot. Autó választásnál jó pár kiesett a rostán, mert a fejét a tető masszírozta. Jó választás lett a Opel Monterey, mert alapból is nagyon tágas autó, de mi még ráteszünk egy lapáttal. Megoldjuk, hogy az első üléseket pár centivel hátrébb lehessen tolni és a hátsó ülést még 15-20 centivel hátrább rakjuk. Így fejedelmi hely lesz elöl, hátul.

 Nem lesz így túl kicsi a csomagtér?

Eredetileg ennek az autónak, majdnem 1 köbméter a csomagtere. Ebből veszünk el párszáz litert. Mivel kevés személyes holmit viszünk ezzel nem lesz gond.

 Te írtad a 2011-es Bamakó pályáját. Milyen lesz a túra és a verseny?

Röviden. Szenzációs.

     első futómű helye              első diffi és társai         hátsó futómű hűlt helye            sper diffi hátra

2.rész

Az Aloha Informatika két meghatározó tagja, név szerint Kocsis „Pöttyös” Péter és Dr Varga Péter látogatóban járt az autó felkészítésén munkálkodó Tempfli Laci győri műhelyében. Benyomásaikról faggatjuk őket a kínpadon.

 Mik a tapasztalataitok  és, hogy áll az autó?

Műhelybe belépve először a nagy „D” betű ( döbbenet, a szerk. ) ült ki az arcunkra. Tudtuk, hogy az autó szét van borítva, de ilyen ámokfutásra nem számítottunk. Az egész autó bakokra volt felrakva és a futóművek hűlt helyei árválkodtak alatta. Ez így nekünk elég „sokk” volt.  

 Akkor ott rögtön segítettek is Lacinak és összeraktátok az autót?

Azért ez nem így működik. Először is a futóművek még meglátogatják a homokszórót és a porfestőt és csak azután kezdődik az összerakás. Másodsorban, nekünk a csapatban más irányú feladataink lesznek. Vasakkal való birkózást meghagyjuk Lacinak. Ez mégis csak az ő szakterülete.

 Mennyi munka van még az autóval?

Már megjött egy csomó új alkatrész. Kupacot látva még azért van tennivaló.

 Akkor ti mit csináltatok?

Megejtettük az aktuális üléspróbát és leosztottuk a helyeket a kocsiban. Ez persze nem volt zökkenőmenetes és még nincs is lezárva a projekt. Előreláthatólag nagy harc lesz a kormányért. Persze ezen felül átbeszéltünk egy csomó dolgot és behatároltuk a Bamakó utáni útirányt is.

 Nem lesz elég a Bamakó? Merre fogtok még menni?

Nem jut el az ember minden héten Afrikába, ezért egy kicsit meghosszabbítjuk a kalandot. Valószínű kipipáljuk még Burkina Faso-t, Ghánát, Elefántcsont partot és Gambiát.

 Honnan szedtétek ezeket a sohase hallott egzotikus nevű országokat?

Nem kell messze menni. Bármelyik világtérképen ott vannak. Mali körüli helyek.

 Elefántcsont partról hoztok elefántcsontot ?

Nem valószínű és ennek több oka is van. Egyik, hogy a repülőre csak meghatározott súlyt lehet felvinni és egy hatvan kilós agyar jelentős túlsúlyt képviselne. Másodsorban a kérdéses árú minden nemzetközi tiltólista előkelő helyén tanyázik, ezért komoly rácsos fenyegetettségnek lennék kitéve ha ilyet birtokolnánk. Harmadsorban csapatunk elkötelezett híve a természetvédelemnek és ellene van minden felesleges pusztításnak, ezért meg se fordul a fejünkben.

 Akkor mit hoztok haza helyette?

Rengeteg élményt.


      porfestés és tűzihorgany után a futómű cuccok      csavarok és alátétek            2,8TDi 106 pacival

3.rész

Új fejlemények történtek az Aloha informatika Bamakós autójával kapcsolatban, ebből  kifolyólag beszélgettünk Tempfli Lacival. Nem kímélve, nekirontottunk pár amatőr kérdéssel.

 Mik azok az új fejlemények amikről beszélnünk kell?

Piros betűs ünnep a mai nap. Megjöttek a porfestőtől a futómű cuccok és galvanizálótól a csavarok és egyéb apróságok. Ráadásul még a futómű szilenteket is legyártották.

 Na menjük szép sorjában. Porfestést már múltkor kiveséztük, de mi az a galvanizálás?

Az egy olyan technológia ami valószínű hadititok, mert a műhelyben lévő szakmunkás se tudta mit csinál. Egyes kád, kettes kád, mártogatás és egyszer csak kész a mű. Persze nem hagytam annyiba a dolgot és feltörtem az amerikai haditengerészet titkos archívumát. Ez az eredmény: „Galvanizálással a katódra (negatív pólus) kapcsolt alkatrész felületére - külső áramforrás segítségével - a bevonandó fém ionjait tartalmazó elektrolitból fémbevonatot választanak le. A pozitív pólus - az anód - legtöbbször oldódó és a bevonó fémből van. „

 Térjünk rá a szilentekre. Hová rakod ezeket az alkatrészeket és miért kellett legyártatni, miért nem rendeltél gyárit?

Hátsó futómű lengőkarjai ezzel csatlakoznak az alvázhoz. Fémházba sütött gumik meggátolják, hogy a futóműre ható nagy ütéseket az autóban utazok érezzék. Gyártani meg több okból kellett. Anyagi részén kívül a gyárira rengeteget kellett volna várni és a mi extrém igénybevételünknek jobban megfelel ez a speciálisan számunkra készített alkatrész.

 Szilent sütés hogy működik? A gyártó két palacsinta sütés közti szünetben megsüt egy ilyet?

Nem teljese . Először is a régi gumit kiégettük a fémházból, majd esztergályossal legyártattuk a sütőszerszámot. Szerszámba belerakták a szilentházat, majd még a por alakú gumialapanyagot. Ezeket hidraulikus préssel összenyomták, majd magas hőfokon vulkanizálták.

 Megint egy új szakszó. Mi az a vulkanizálás?

Vulkanizálás során a gumit alkotó makromolekulákat keresztkötések segítségével térhálós szerkezetűvé alakítják. A keresztkötéseket a vulkanizáló szerek hozzák létre ami általában kén. Minél több ként raknak bele annál több keresztkötés és annál keményebb lesz a gumi.

 Holnap szombat. Mik a terveid?

Műhelyben leszek és elkezdem összerakni a futóművet.

 Holnap végzel is vele?

Nem valószínű, sőt biztos nem. Vasárnap egy részét is a műhelybe tervezem eltölteni.


              annyira jól néz ki mindjárt beszarok                   első lengőkarok                    lámpa hegyek

4.rész

Van–e valami előrelépés autóépítés ügyben? Kérdeztük Tempfli Lacit az Aloha Informatika ügyeletes szerelőjét.

Több új dologról is be tudok számolni. Hétvégén bekerült a hátsó futómű az autó alá az új rugókkal együtt. Az előre kalkulált 5 centiméteres emelés helyet 8 centivel emelkedett az autó fara. Számításaim szerint pár nap használat után ez be fog ülni 4-5 centi közé ami megfelel az elvárásaimnak. Elkezdtem az első futómű beszerelését is, ami kicsit nehézkesebbre sikerült a vártnál.

 Mi történt?

Sajnos a már  nagy nehezen helyére illesztett, félig felszerelt differenciálművön az egyik tartó szilentblokk furatában megszorult a behajtani kívánt csavar és az kiszakította a helyéről. Speciális alkatrész lévén nagyon nehéz volt a cseréje, mert külön legyártatott szerszámmal tudtuk csak kipréselni a helyéből. Majdnem egy egész napom ráment, de szerencsére meg tudtam oldani. Egy kis túlórával, majdnem végeztem a jobb oldali komplett futómű szereléssel. Holnap befejezem és remélem a bal oldalt is letudom.

 Látunk egy csomó lámpát. Ezekkel mi a célod? Lámpaboltot nyitsz?

Egyenlőre bolton nem gondolkodok. Ezek mind felkerülnek az autóra. Szerencsére van egy lámpaboltos haverom aki kisegített pár szúrófénnyel. www.autolampabolt.hu. Afrikai éjszakában nincs az a lámpa mennyiség ami elég lenne, de próbálkozunk megközelíteni az ideális szintet.

 Szerintem ha mindet bekapcsolod le fog olvadni a generátor.

Gondoltunk erre is. Elég új technológia a SMD led izzó. Itthon nem nagyon vagy csak elvétve lehet kapni, ezért Kínából rendeltünk. Ennek az áramfelvétele 20 százaléka a hagyományos izzónak. Így ha kiszámoljuk a 2000W helyett csak 400W terheli az autó elektromos rendszerét ami 4 darab 100W – os szúrófénynek felel meg.

 Nem félsz a kínai cuccoktól?

Van egy mondás, hogy ami nem kínai az hamisítvány. Szerencsére nem csak gagyit hanem minőségi dolgokat is gyártanak. Mivel ezek az izzók ára többszöröse a hagyományosnak, így egy kisebb Eszterházy vagyont költöttünk rájuk. Nagyon el lennék keseredve ha bedöglenének. Reméljük ez nem fordul elő velünk. 

 Hallom csütörtökön Angliába utazol. Miért?

Izzókat egyszerűbb volt Angliába küldetni, mert oda csak 2 hét a szállítási idő, míg Magyarországra 6-8. Azt ne kérdezd miért, nem tudom. Ezen felül még egy csomó mást is hozok. Új önindító, generátor, kuplung szett, csörlő és egyebek.

 Mi történt a kocsi hátuljával?

Azt majd legközelebb elmondom.

 kocsi hátulja csupaszon              előtte                               utána                      világ legrondább felnijei

5.rész

 Mik az új hírek, TLac ?

Jövő évtől felmegy a gáz ára.

 Tudod, hogy nem erre gondoltam ezért máshogy kérdezem. Mi a helyzet Angliában ?

Nyugaton a helyzet változatlan. Angliáról lévén szó, Guy Richie filmje, a blöff jut eszembe. „ Nem ismerős? Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz idő, még rosszabb kaja, kibaszott Mary Poppins. „

 Látom elég pihent vagy, de inkább az autóval és a Bamakóval kapcsolatos témák lennének terítéken.

Akkor miért nem így kérdezted! Sikeres út volt. Minden szükséges alkatrész megjött. Legjobban a csörlő tetszik aminek a színe pont olyan KTM narancs, mint amilyen a futómű. Előre láthatóan viszont csalódások lesznek a Kínából rendelt égők.

 Mi a probléma?

A mai napon megejtett gyorsteszt több sajnálatos problémára fényt derített. Egyik, hogy az égő nem fér át a foglalaton amit egy maró segítségével még orvosolni tudtam. Másik, hogy a fényerővel nem vagyok maradéktalanul elégedett.

 Akkor nem lesz tele lámpával az egész kocsi?

Dehogynem. Azért mert egy terv rossz attól még nem kell kidobni a kukába. Két-három pár reflektorba belerakjuk a 100 wattos égőket, hogy ki tudjuk égetni a szembejövők retináját. Többi megmarad „ parasztvakító „ elrettentésnek energiatakarékos üzemmódban.

 Többi alkatrész mikor lesz beszerelve?

Első lökhárítót a csörlővel, elkezdtem legyártani, de a flexem beadta az unalmast. Holnap szénkefét cserélek benne és folytatom. Kuplung cseréhez le kell venni a váltót amihez segítséget kell szereznem. Utána rakom fel az önindítót, generátort és a hűtőt.

 Miért nem kéred meg a csapatod tagjait, hogy segítsenek a váltószerelésben?

Jó ötlet. Úgyis említették, hogy valamikor összeolajoznák magukat. Aszem itt az alkalom, hogy összehozzuk.

 Végre elárulod mi lett a kocsi hátuljával?

Az egy titkos projekt, ha elmondom meg kell öljelek.

           Új csörlő                        Új generátor                      Új kuplung                          Új önindító


Annyira szép, mindjárt elsírom magam!


Akkor irány Bamakó!

Jó munkához idő kell . Lassuhoz meg még több . Egy év után elkészült a túráról készült video . Érdemes volt várni .

https://picasaweb.google.com/106447556960009347463/BUDAPESTBAMAKO201102#5730475010225455170

Ezt a beszámolót a csapat írta menet közben . Afrikai billentyüzeten vagy mobilon . Szerkesztés nélkül került ide .

Akik elkövették : Varga Petya , Kocsis "Pöttyös Péter , Sterlik Gábor , TLac

Sok álmatlan éjszaka....sok excell a feladatokról....és még két nap az indulásig . Még benn vagyok az irodában, nyugalom van . Petya, Gabi, Laci  befejezték a matricázást, nekem nem volt időm lemenni. Egy kis adagoló állítás és kész a járgány! Ez lesz az otthonunk a versenyen és utána még két hétig . Burkina Faso, Benin, Togo, Ghana, Gambia  egy kicsivel tovább megyünk mint Bamako! Még soha nem voltam egy hónapot távol a gyerekeimtől.... Még soha nem volt távol egy hónapig Apa.... Minden nagyszerű hordoz valami szomorúságot . Bogi, Beri ne féljetek, nem eszi meg Apát az oroszlán ! Az Alohás kollégáim/barátaim ne örüljenek....."visszatérek"!

Kezdjük a visszaszámlálást....    Pöttyös

-------------------------

1.nap 2011 január 15          Budapest - Genova 1094 km

Bár mindent elkövettünk, de az autó csak reggel 6 órakor állt be a parkolóba. Még el sem indultunk, de már késésben is vagyunk. A technika (szerencsére nem az autóé) még szokatlan. Reggeli évődő viccmesélésünket az ablakon behajoló Badár Sanyival szerintünk felvettük videóra, de a kamera szerint nem . Kicsit útban voltunk, mert Petya és Gabi a többi autót fotózgatta, amikor a rendezők már toloncoltak volna minket . Az autóba egy gyűszűt nem lehet elejteni, bár megjegyzem mi nem tettünk fel tetőcsomagtartót és az egyik pótkerék is  a kocsiban van . Mindenkinek köszönjük aki kijött, hogy megnézzen minket, szurkoljon ! Piciny csemetéink fel sem fogják, hogy egy hónapig nem látnak minket ! Persze hab a tortán, hogy az utolsó pillanatban kiderült, még van egy kis szervezői munkánk, és fénymásolni, nyomtatgatni kell pár ezer oldalt.

Most indulunk a többiek után...:-)

Az autó kellemes, a gumi választás miatt egyáltalán nem zajos. Szeretjük . Mindenki nagyon fáradt és még van 12 óra kocsikázás. Majd vigyázunk! :-)    Pöttyös

2.nap 2011 január 16              Genova - Barcelona 800 km

Megvan a kötelező gixer. Olyan zuhogás kezdődött mintha kővel dobálnának minket. A leszakadó bütykök okoztak. A szloven autópálya elkezdte lebontani a gumik futófelületét. Ficsor fele futozott. Új gumik!! Talán spanyolig bírja, aztán ott egy garnitura minőségire váltunk.

Kora reggel elindultunk Genovából, mindenki nagyon fáradt, alig aludtunk, hiszen 4 órakor érkeztünk meg a szállásra, fél ötkor talán sikerült elaludnunk. Most elmegyünk Monacoba, dzsippel végigmegyünk a Forma1-es pályán . Az autóval minden rendben. A gumiról szakadnak le a bütykök, de megoldottuk: mindenki felel egy gumiért, és minden megállásnál megszámolja a bütyköket. Petya épp hogy kilát a dzsipből, már próbálkoztunk mindennel, kicsit meggörnyedve kell vezetnie, de így is csak a felső 10 centit tudja használni. Most egy 2400 km-es etap következik, reméljük, hogy minden rendben lesz.

3.nap 2011 január 17             Barcelona - Tarifa  1000km

Kicsit beragadtunk Barcelonában, a gumik életveszélyesek és a szieszta alatt nem könnyű kimozdítani a spanyolokat az üzleteikből angolul meg nem túl valid a telefonkapcs. a S.Familia mekiben kínlódunk a wifivel, a Tmobile a telokat bekorlátozta pedig ez meg EU. bulvár: a Duna Tv csapatra tegnap rálőttek Franciaorszagba...n, valami birtokat féltő paraszt agya durrant el, és a fegyvere is...:)

4.nap 2011 január 18             Tarifa - Azrou    530km

Éjjel nem szálltunk meg, váltva lenyomjuk Tarifa-ig. A két Daihatsu-s csapattal voltak közös útszéli szereléseink - nekik kuplung, nekünk töltés. Reggel a 9-es kompot elcsíptük, tele volt Bamakossal. Vámon kocsiröntgen, egy órás csesztetés,lejmolási kísérletek, aztán már ropogott is a kerekek alatt az afrikai homok. Megnéztünk napközben egy tengeri barlangot is. Most úton Fez-be, egy Discovery-s csapattal a hátunk mögött...

5.nap  2011 január 19 The hills have eyes               Azrou - Ouarzazate     590km

Ma a Sziklák Szeme című amerikai horror sivatagban felejtett díszletei mellett sátoroztunk. Egy motorostól a sötétben kaptunk egy marék követ a szélvédőnkre, ami így szanaszét lyukadt . Volt ma egy kemény sivatagi szakasz, szerelés Agadir-ban, folyóátkelés.
Az éjjel egyébként nagyon hideg volt (-2 fok).A kelés emiatt nagyon nyűgös volt, de a kies-kavicsos táj nagyon sirály . Az autó tegnap gyengélkedett, azt hittük a kipufogó, de mára kiderült, hogy a turbo tömítés off. Sebaj, turbo le, tömítés eszkábálás és mindezt a semmi közepén . Az autó jól bírja a vizet is .

6.nap 2011 január 20           SMS hírek Afrikából                Ouarzazate - Fort Bou Jerif    580km

- 2 magyar csapat van az élen. Felváltva vezeti a mezőnyt egy Mitshubishi Pick Up és egy Land Rover. A bolondos kategóriában a Zastava és a Polski még egyben van, de nagyon panaszkodnak a kis polákra, hogy kibírhatatlan...

- Sok autó tört vagy szakadsz szét teljesen. A defektek mindennaposak... Mi nagyon jól haladunk, a kocsink új erőre kapott. Az éjjel a kietlen tengerparton találtunk egy óriási hajóroncsot.

 - A legizgalmasabb, hogy egy magas part alatt az út véget ért. Megálltunk konzervezni, de a dagály egy helyen elzárta a visszautat a szikláknál, ezért be kellett menni a tengerbe a kocsival. A lámpáig ért a víz, izgultunk nagyon, és csak perceken múlt, hogy nem ragadtunk be egy egész napra az elzárt öbölbe.

7.nap 2011 január 21                                      Fort Bou Jerif - Boujdour     635km

az elso teljes szaharai nap volt a mai futam. a lengyelekkel talalkoztunk meg az elejen, az egyiket be is eloztunk, aztan hat oran at semmi... negyven versenyzobol eddig husz terdelt le, de lehet h. a mai nap a szamot noveli. az elso es hatso futomubol nalunk is eltunt a csavarok egy resze, most Daklah-ban es szereltetünk .ropog a homok a fogunk alatt.. beszaras orszag ez a nyugat- szahara, van kb ot varosa, nagyon nivos helyek egymastol tobb szaz km-re koztuk pedig a teljes kietlenseg, max nehany bogar meg kosza teve... Tegnap éjjel kilazultak a csavarok a futóműben Dahlarnál. Szereztünk egy szerelőnél (jobban mondva túrtunk nála a kupiban . Az Olympos 800-as víz és ütésálló, de sajnos nem sivatag álló... Még hátravolt 300km, és annyira fáradtak voltunk, hogy fél órás váltásban vezettük le a hátralévő 300km-ert.

8.nap        2011 január 22                                 Boujdour - Guergourat    610km

9.nap        2011 január 23                                 Guergourat - Bou Lanoar 70km   Border crossing

10.nap      2011 január 24                                 Bou Lanoar - B2Beach   280km

Most este bejelentkezett a csapat műholdas telefonon. Mauritániában vannak,ahol nincs GSM hálózat. Az igazi túra itt kezdődött. A Marokkó-Mauritánia határ olyan, mintha közvetlenül Svájcból Albániába csöppentek volna. Nagyon sok a baleset és sok versenyző törte össze a kocsiját. A lengyelek csúcskategóriás kamionja fejreállt a határtól 200 méterre, de még a Land Rovereket sem kíméli a terep. Az Aloha Team kvázi karitatív tevékenységet végez. Naponta 2-3 autót mentenek ki a slamasztikából. Rendszeresen ragadnak be versenyzők a parti sáv vizenyős homokjába, és elönti a kocsit a dagály. Szerencsére Lacinak nagy a tapasztalata, de akik először járnak erre, azoknak kemény a terep.Mauritániában a tenger és a sivatag szó szerint összeér. Vezetni a homokban nehéz, így marad a keskeny tengerparti sáv, mikor apály van. Sajnos ez viszont elég veszélyes, mert sok a törmelék, hajóroncs, bálna csontváz és halászháló. Ma a csapat is kemény helyzetbe keveredett, mivel az egyik halászhálóba belefutottak, és feltekeredett a tengelyre a háló. 1 perc alatt 20 falusi ugrott oda hozzájuk, és csak a Pötyi lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy nem lett belőle probléma. Viccelődött, és Hősök Tere kulcstartókat osztogatott, így a halásznak nem nagyon maradt támogatója, és nem akart 1000EUR-t elkérni a hálóért...

A tegnap éjjelt a tengerparton töltötte a mezőny, viszont akik közel voltak a parthoz, azoknak reggelre benyalt a sós víz a sátorba.A konzervkaja elfogyott, de ez annak köszönhető, hogy az Aloha Team 4 hetes túrára ment, így a kaját direkt alul tervezték (majd megveszik azoktól, akik a verseny végén hazarepülnek). Ma Pötyi csinált vacsorát, és nem is akár milyet :)) Vettek rákot, és fokhagymával olyan sült rákot rottyantott össze, hogy az 1 kiló husi kevés is lett :)

Maga a táj gyönyörű és félelmetes. 300-350km-re vannak egymástól a települések, így szó szerint a semmi közepén autóznak. Annak ellenére, hogy "még a hülye is tud forgalom nélkül vezetni a semmiben", elég kemény a terep, mivel minden fűcsomó vagy kavics kifordíthatja a kocsik kerekét.A csapattagok felváltva vezetnek, és mindenkinek nagyon megy a sofőrszerep ezen a nehéz terepen.A hangulat nagyon jó a kocsiban, konfliktus semmi, csak röhögnek a saját és a többiek hülyeségein, és balf@szkodásain - rendszeres például, hogy valamelyik első Bamako-s csapat emelő és tepegumi nélkül bemegy a mocsárba, majd fényképezkedéssel és videozással üti el az időt, amíg meg nem mentik :))

Az út egy élmény, mindenkit üdvözölnek. Holnap ismét bejelentkeznek, de video-fénykép csak csütörtökön várható (akkor lesznek újra rajta a "térképen").

11.nap  2011 január 25   B2Beach - Nouakchott            150km

Ma már Senegálban vagyunk és lássatok csodát találtam egy wifit. Pörög mint állat. A Mauritániából Senegálba lépés koicsit hosszú, nyűgös és mókás volt. Elvileg 5 évnél idősebb autót nem engednek be. De nem ez a lényeg....láttunk varacskos disznókat és majdnem elütöttünk egy hatalmas tevét. Olyan közel mentünk el mellette, hogy a feje a kocsi fölött volt. A mai terep izgalmas szavanna, sok kanyarral, fákkal. Kis kocsink minden profi land cruserrel felveszi a versenyt, néha pukkadoznak is amikor villogva előzünk. :-)  Mindenki rutinos terepjáró vezetővé vált.  Nem lehet leírni azt amikor a tengerparti homokos parton 100 al repesztünk és riogatjuk a madarakat! Senegál már fekete Afrika, nem mondom, hogy a legfejlettebb, de az emberek barátságosak, nagy respektje van a fehér embernek erre felé. A senegal folyó gátján haladva becsatlakoztunk egy kis horgászatba, a helyieket sima horoggal és spárgával a hídról akasztgatták a halakat. Nem maradtunk alul a versenyben!

A három APA Laci, Petya és én nagyon hiányoljuk a csemetéinket, pedig még majdnem három hét áll előttünk! És most alvás...Pöttyös

12.nap  2011 január 26             Nouakchott - Dakar / Lac Rose   565km

Bulvár hír: Pityu, a törpe (aki a bulikategóriában indult) cirkuszi gyakorlatra hivatkozva kérkedett a kígyós szaktudásával. Pechjére, mert a konvoj útját egy két méteres állat keresztezte. Pityu kiszállt intézkedni, de a civakodás során a kígyó három helyen is megmarta, majd kisiklott a kezeink közül.Pityu pedig a kórházban zárta a tegnapi napot...

Kérjük az írókat , hogy Pityu tekintetében kerüljék a törpe kifejezést . Mint Pityutól megtudtuk törpék a mesében vannak . Helyes kifejezés a kis ember - a szerk.

13.nap  2011 január 27             Dakar / Lac Rose - Nikolo Koba National park   592km

14.nap  2011 január 28              Niokolo Koba National Park - Kayes     380km

A Mali-Szenegál határ apokaliptikus káosz volt - mi pecsételtük le a saját útlevelünket.Nem bírtuk a sort kivárni, és a mezőn át léptünk át, aztán a Mali oldalon a határőrnek elénekeltük a KFT-től az afrikát. Ez az ország is egy roncstemető, minden száz méterre jut az út mentén egy otthagyott kiégett roncs, vagy egy balesetes autó.Ajándékokat osztogatni csak akkor szabad, ha minden gyereknek jut, mert ha valaki kimarad, akkor jön a kőzápor és törik is a szélvédő...

Az élen egyébként nagyon nagy a küzdelem. 4finger vezet Mitsubishivel, másodikak Zolyomiék, a harmadik helyen pedig a háromszoros Bamako győztes Kengyel-Ulrich házaspár (és még a mai futam hátravan).

Mi már nagyon elnyűttek vagyunk. Ma lesz először este fürdés és gatyacsere négy nagy után (fogat mosunk, de nagyjából ennyi).Ja, és már mindegyikünknek nagyon hiányzik a szex... :)

15.nap  2011 január 29             Kayes - Diema     350km

16.nap  2011 január 30              Diema - Bamako  360km

Örömmel jelentem, hogy a csapat beért a célba. Még a végére is jutott az izgalomból, mert 1km-re a cél előtt elszakadt az ékszíj (se szervó, se fék, se hűtés). Hamarosan új infók a csapattól...

bulvar hir: Pityu , a törpe eldurrantotta a repjegy penzet igy most a szalloda halljaban dekkol , de senki nem jelentkezett megmentonek. nem mediahekk-szagu, tenyleg remeg az idegessegtil, mi lesz vele...

irta : Kocsis "Pöttyös" Péter , Dr Varga Péter


.......és még mentünk tovább


folyt.köv