Érdekes dolgok a nagyvilágbólKarcsi útlevele                   Ennek az útlevélnek a története régóta az Afrikai folklór része, de az útlevelet ellopták. Most egy régi, egyetlen kép előkerült róla.

Hutnik Karcsi barátom gondolt egyet: leugrik Maliba. Annak rendje-módja szerint beszerez egy vízumot. Na már most a határon kiderül, hogy a vízumon nincs rajta a fényképe, mire a határőrök nemtetszésüknek adnak hangot. Karcsink erre elkéri az egyik határőr tollát és a fenn látható önarcképet fabrikálja az útlevelébe. A határ éber őre nézi, nézi a kész művet és kijelenti , hogy
-Ez így nem jó!
-Mi nem jó?- kérdezi Karcsink.
-Hát az- vakarja a fejét bosszúsan a határőr ,hogy
-A képen nincs fülbevaló!
-Erre Karcsi újra kezébe veszi a tollat és befejezi a művet.

Karcsi 2
Barátom mostanában Banjulba (Gambia) keresi a boldogulását. Szakácsként ismert a városban. Egyszer csak felhívja az egyik 5csillagos hotel menedzsere, hogy szakácsra lenne szükségük.
Karcsi értetlenkedik, hogy - Miért? - Ő ismeri a hotel német szakácsát. Jól főz, kiváló szakember, megbízható.
Mi van vele? Felmondott?
Nem - jön a válasz. Börtönbe van!
??? 
Az történt , hogy az ország teljhatalmú ura (Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh) és Nigéria vendégserege a Hotelban elfogyasztott többfogásos királyi lakoma után fosós-okádos körversenyt rendezett. Ennek jutalma pedig a Német szakács számára a helyi kóter vendégszeretete.
Karcsinknak persze esze ágában sincs aláírni a szerződést. Inkább egy másik újra nyitott jó nevű hotelnek ír alá.
És ki volt a megnyitó díszvendége.....................?

No comment!
Képen Obamáékkal látható országvezér nagyon fontosnak tartja az ország orvosi ellátásának javítását. Ezért tevékenyen részt is vállal benne. Kezében tartott jogarral TV-n keresztül Gyurcsok József legszebb pillanatait meghazudtolva gyógyítja az ország AIDS , asztma és székrekedéses betegeit. Ezen betegeknek cékla , fokhagyma és citromlé kúra is ajánlott.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/6323449.stm
http://www.nbcnews.com/id/17244005/ns/health-aids/t/gambias-president-claims-he-has-cure-aids/
Update
Nagy vezír csodakúrája a mai naptól EBOLA-ra is hatásos. Éljen a bölcs vezető!
http://africanspotlight.com/2014/09/27/can-cure-ebola-gambian-president-jammeh/


Még egy Gambia sztori

Fent emlegetett országvezér egy másik vacsorája is emlékezetesre sikeredet, amikor is a csirkecomb akadt a torkán. Mit csinál ilyenkor egy bölcs vezető? Hát , betiltja az országban a csirkecombot!


Kis szösszenet. Kattints rá!
http://www.youtube.com/watch?v=Gq-g5JwCQKMAutóeladás Banjulba
mindig egy megterhelő feladat. Mivel a legnagyobb címletű pénzük a 100Dallasi ami nem egészen 2 Eurót ér, (1eu=53Dallasi 2014feb.) így egy komolyabb autó eladásakor a helyi kreditet talicskával kell hozni a vevőnek. Kisebb értékű autónál az                  "egy táska pénz" a megfelelő mérőeszköz.
Képen Karcsink vagy éppen pénzt szarik vagy örömtáncot lejt a zsé felett.

Dallasi: Jó pár Nyugat-Afrikai országban a CFA (ejtsd:szefa) közös pénz van bevezetve ami elég stabilan az euróhoz van kötve. Gambia nem ilyen ország. Helyi Dallasi vásárlóerejét az országot 1994 óta vezető vezér furcsa ötletei nyirbálják. Van úgy, hogy egyik napról a másikra felértékeli a helyi kreditet 20-30%-al és akkor szinte leáll a külkereskedelem, mert nincs az a hülye aki vegyen akkor Dallasit. Amúgy a határt átlépve a pénzüket lehetetlenség átváltani, azért aki autóeladás után ezt elmulasztja az rábaszik.

Melo Afrikában :
Ez egy elég érdekes történet. Afrikában járva az ember általában azt látja, hogy mindenhol henyélnek az emberek és nem dolgoznak. Tapasztalatom alapján ez csak részben igaz. Tény , hogy vannak olyanok akik abszolút nem meloznak, csak a lehúzáson jár az eszük. Viszont a nagy többség igen is rendesen ledolgozza a napi adagját vagy még többet is. Akkor miért látunk annyi henyélő embert az utcán? Hát azon egyszerű oknál fogva, hogy ott laknak. És nem csak a munkanapját tölti a szabadban, hanem a pihenő és az az alvos idejét is. Másik példát akkor láttam amikor Bissauba Julióék befogadtak a lakásukba. Jobban mondva nem láttam , mert 8-9 óráig henyéltem és amikor felkeltem akkor a ház nő tagjai trécseltek a tornácon. Csak napokkal később mondta el Julio, hogy reggel 4kor kelnek, megsütik a süteményt amit még aznap reggel az iskola előtt árulnak.  Amikor én felkelek , már ledolgozták a napjuk felét. Délre megcsinálják az ebédet , kitakarítják a kecót, majd délután és este is dolgoznak egy kicsit.
Na szóval , vannak kivételek , de általában ők is rendesen melóznak csak más időleosztásban mint mi.
Másik tanulság amire rájöttem az útjaim során. Ki a tökömnek van kedve 45 fokban melozni? Nekem NEM!

Szigorúan 18 éven felül! Nagyon kemény !
Karcsi feltörekvő újságíró lett ezért olvassátok írásait ! Aki támogatni szeretné Karcsit az nyugodtan küldhet neki bármennyi nagyságú, tömegű, fajtájú pénzt. Felajánlásokat Banjulba Karcsi névre a Western Union bármelyik fiókjában megteheted! Utalási infókat a 220 2066677 Gambiai számra küldjétek!

http://vs.hu/vandorszakacs-1-halott-varosok-0716
http://vs.hu/vandorszakacs-2-maganzarkaban-0719
http://vs.hu/vandorszakacs-3-pucolosok-afrikaban-0721
http://vs.hu/vandorszakacs-4-katonai-puccs-reszegen-0723
http://vs.hu/vandorszakacs-5-onkentes-borton-0726
http://vs.hu/vandorszakacs-6-menekules-malibol-0728
http://vs.hu/vandorszakacs-7-varni-valamire-0730
http://vs.hu/vandorszakacs-8-csikkek-es-kokain-a-karib-szigeteken-0802
http://vs.hu/vandorszakacs-9-megint-afrika-megint-bolondok-0804
http://vs.hu/vandorszakacs-10-amszterdam-0806
http://vs.hu/vandorszakacs-11-kozmikus-kaosz-0809
http://vs.hu/vandorszakacs-12-rehab-0811
http://vs.hu/vandorszakacs-13-dilihaz-0813
http://vs.hu/vandorszakacs-14-dilihazbol-az-araratra-0816
http://vs.hu/vandorszakacs-15-hobbitfoldon-0818
http://vs.hu/vandorszakacs-16-jerevan-vegallomas-0820
http://vs.hu/vandorszakacs-17-banjuli-ejszakak-0823
http://vs.hu/vandorszakacs-18-amszterdam-cruising-0825
http://vs.hu/vandorszakacs-19-ujabb-lebukasok-0827
http://vs.hu/vandorszakacs-20-mr-guy-droguzletben-nem-ismer-simlit-0826
http://vs.hu/vandorszakacs-21-illegalis-hataratlepes-magyarorszagra-0901
http://vs.hu/vandorszakacs-22-utolso-probalkozasok-amszterdamban-0903
http://vs.hu/vandorszakacs-23-fegyvereket-ruhatarba-0906
http://vs.hu/vandorszakacs-24-bukas-hasis-nagykerben-0908
http://vs.hu/vandorszakacs-25-piros-hetes-busszal-bamakoba-0911
http://vs.hu/vandorszakacs-26-elmebetegek-szaharaban-0913
http://vs.hu/vandorszakacs-27-piros-hetes-busz-eladva-0915
http://vs.hu/vandorszakacs-28-szto-dollar-0918
http://vs.hu/vandorszakacs-29-egy-feher-csavargo-feketek-kozott-0920
http://vs.hu/vandorszakacs-30-ket-kilo-arany-egy-kis-idegenvezetesert-0922
http://vs.hu/magazin/osszes/vandorszakacs-31-vegre-szerelem-1-0925
http://vs.hu/magazin/osszes/vandorszakacs-32-akasztjak-a-hohert-1-0927
http://vs.hu/magazin/osszes/vandorszakacs-33-meztelen-lakotarsak-1-0929
http://vs.hu/magazin/eletmod/vandorszakacs-34-talalnom-kell-majd-egy-helyet-1-1001
http://vs.hu/magazin/osszes/vandorszakacs-az-utolso-bejegyzes-lassan-minden-leepul-1-1005

Eu kompatibilis, maximálisan optimalizált rakodás. Külön figyelmet érdemel az autó fiatal kora.
Mobil, Afrikában mindenkinek van. Igazi státusz szimbólum. Sose fogom megérteni, hogy egy magyar kártyával 700ft hazaszólni percenként, míg a helyi Orange kártyával 90-100ft. Bekaphatják a hazai szolgáltatók!

Pufi dzseki, kötött sapka
Marokkóban még megértem, hogy az emberek még nyáron is pufi dzsekibe rohangálnak 30fokban, mert gyakran előfordul, hogy a nyári éjszakák 1-1500 méter magasan az Atlaszban meglepően hidegek lehetnek. Viszont azon országokban amelyekben a hőmérséklet még véletlenül se esik 20fok alá elég nehéz épkézláb választ találni a piacon kapható kötött sapkákra és a dzsungelben kóborló pufi dzsekis fazonokra. 2013-as Budapest-Bamako a Maliban tapasztalható háborús állapotok miatt Bissauban ér véget. Barátaimmal 3 hetes Guinea Conakry-Sierra Leonés utunk elején járunk. Ép most léptük át a dzsungel közepén,  kalandos körülmények között a Bissau Guinea - Guinea Conakry határt. Utunkat egyszer csak egy folyó zárja mely kilépett medréből. Eredeti híd a folyó közepén árválkodik mindkét oldalról vízzel körülvéve. Sok patakon jöttünk már át míg ide értünk, de azok csak 5-10 méter szélesek és 40-50cm mélyek voltak. Ez meg vagy 100 méter széles.Ép azon gondolkodunk , hogy hogyan mérjük meg a víz mélységét, mert belemenni senki se akar, mikor egyszer csak előkerül két helyi fazon. Integetve haladnak el a kocsink mellett és gázolnak bele a vízbe. Víz alatti keréknyomban bukdácsolva haladnak , így számunkra kiderül, hogy csípőig érő 80-90cm-es a víz. Ez már elég keménynek tűnik, de határeset, így nekivágunk. Annak ellenére, hogy az emelt autónk motorháztetején ömlik a felcsapódó víz ,szerencsésen átjutunk. Ténykedésünket a két helyi szemléli , így megállunk mellettük. Látom, hogy az egyiken széldzseki és a fején egy pufi dzseki kapucnija van a 100% páratartalom és az árnyékban mérhető 35 fok ellenére. Fejéről dől a víz. Kézzel-lábbal kérdem tőle, hogy -nem meleg-e a fejfedő?-. - De, kurvára- de semmi pénzért le nem venné a fejéről.
Egészségügyi kockázatok
http://www.origo.hu/utazas/hirek/20150302-csak-ezekben-az-orszagokban-ne-legyen-beteg.html

Elég riasztó képet fest az itt található térkép. Nagyon sok országban járta ezek közül. Úgy tűnik nagy szerencsém van, hogy még élek.

Kis szösszenet Maliból

Márk barátom a 2015ös Budapest-Bamakon vett részt. Maliban BMW motorjával sikeresen elcsapott egy szamarat ami aztán jobblétre szenderült. Helyi kórházban megröntgenezték és kiderült, hogy eltörött az egyik csont a kézfejében. Annak ellenére, hogy elégedett volt a kórházzal és a biztosító is az Afrikai azonnali műtét mellett kardoskodott, Márk barátunk inkább hazai szakemberekre bízta magát.